Voetballer en hun bijgelovige rituelen

Voetbalwedstrijden zijn vaak zenuwslopend, zowel voor de spelers en coaches als de supporters. Het is daarom ook eigenlijk niet gek dat er in de voetbalwereld aardig wat bijgeloof is. Deze bijgeloven en tradities vinden met name vlak voor de wedstrijd plaats. Terwijl spelers bezig zijn met het opwarmen van de spieren en het terrein verkennen, is het niet ongewoon om wat bijgelovige handeling uit te voeren. Let maar eens op als je de volgende keer een voetbalwedstrijd bijwoont, welke bijgeloven kun jij vinden?

Waarom zijn een hoop voetballers bijgelovig?

Bijgeloof is in de meeste gevallen een reactie op onzekerheid en angst. Het uitvoeren van bijgelovige handelingen stelt de spelers op hun gemak en het geeft hen het gevoel dat ze controle hebben over de uitslag van de wedstrijd. Voor hun gevoel hebben ze er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat ze de wedstrijd gaan winnen. Het is lastig te bewijzen dat een bijgeloof niet echt werkt. En niet alleen spelers geloven in bijgeloof, ook voetbalsupporters slaan wel eens een kruisje voor de wedstrijd begint of dragen hun gelukssokken. Supporters die wedden op voetbal via bookkeepers als betFIRST zijn ook niet vies van een beetje bijgeloof. Bijgeloof begint vaak wanneer we twee componenten die gelijktijdig plaatsvinden met elkaar verbinden. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een supporter de winst van zijn favoriete team verbindt aan het dragen van een specifiek paar sokken.

Elke speler heeft zijn eigen bijgelovige handeling

Een van de meest voorkomende bijgeloven is het dragen van een bepaald item of kledingstuk. We verwijzen naar deze items als geluksbrengers of talismannen. De Hongaarse keeper Gabor Kiraly draagt bijvoorbeeld altijd een grijze trainingsbroek aangezien het voor hem een talisman is. Hij is overtuigd dat zijn team de wedstrijd niet zal winnen als hij zijn grijze trainingsbroek niet aan heeft. De voormalige coach van Atlanta United, Tata Martino, wees een aantal jaar geleden een Amerikaanse journalist erop dat hij niet links van hem mocht zitten. Volgens het bijgeloof van Martino was deze plek namelijk gereserveerd voor zijn tolk en het zou ongeluk brengen als iemand anders op die plek zat. Ook in België is er genoeg bijgeloof op het veld. De Belgische doelvrouw Nicky Ervard smeert voor elke wedstrijd wat vaseline op de rechterpaal. Ervard smeert altijd vaseline op haar handschoenen en toevallig ook een keer op de rechterpaal van haar doel. Nadat ze dit gedaan had redde ze die wedstrijd twee penalty’s en voila een nieuw ritueel was geboren. En dan is er nog Éder Marcelo Prudêncio, ook wel bekend als Gekke Éder. In 2008 plaste hij uit noodzaak in zijn broek vlak voordat de wedstrijd begon. Binnen 30 seconden maakte Eder een doelpunt. De Braziliaanse voetballer dankte dit geluk aan het ongelukje en sindsdien plast hij elke wedstrijd in zijn broek.

De positieve effecten van bijgeloof in voetbal

Andere bijgeloven die we regelmatig tegenkomen is het beslist moeten spelen met een eigen rugnummer. Naast gelukssokken is het aantrekken van sokken in een bepaalde volgorde ook populair. Oud-profvoetballer Andy van der Meijde trok bijvoorbeeld altijd zijn rechtersok en -schoen eerst aan. Als je oplet zal het je opvallen dat voetbalspelers regelmatig eerst met het rechterbeen het veld in willen stappen en soms hinkelen om dit voor elkaar te krijgen. Er zijn ook collectieve rituelen zoals het uitroepen van een kreet of een gebaar uitvoeren. En zo hebben voetballers nog veel meer interessante rituelen waarmee ze het verloop van de wedstrijd hopen te beïnvloeden. Bijgeloof heeft overigens ook een heleboel positieve effecten. Het uitvoeren van bepaalde handelingen of het dragen van een bepaald item kan stress verminderen. Het geeft ons een houvast en het gevoel dat we een bijdrage leveren aan de wedstrijd. Op deze manier verhoogt het ook ons gevoel van saamhorigheid.

Anderlecht nieuws Antwerp nieuws Beerschot-Wilrijk nieuws Cercle Brugge nieuws Club Brugge nieuws Dender nieuws
Genk nieuws Gent nieuws Kortrijk nieuws Mechelen nieuws OH Leuven nieuws Sint-Truiden nieuws
Sporting Charleroi nieuws Standard Liège nieuws Union Saint-Gilloise nieuws Westerlo nieuws

Rscanieuws.be

Bezoek Rscanieuws.be voor je dagelijkse nieuws, standen, statistieken en meer over Anderlecht van Brussels. Blijf op de hoogte van de laatste Anderlecht transfers en bekijk de live scores tijdens Anderlecht wedstrijden.

Rscanieuws.be heeft geen officiële band met de handelsmerkhouders of clubs die op deze website worden vermeld. Al het nieuws op Rscanieuws.be wordt geleverd door derden, die houder zijn van alle toepasselijke auteursrechten. Alle clublogorechten zijn eigendom van de clubs. Foto's die op Rscanieuws.be worden gebruikt, zijn gelicenseerde afbeeldingen van ProShots.
© Rscanieuws.be 2014 - 2024. Alle rechten voorbehouden.